OBSYDIAN

Powierzchnia użytkowa: 336.00 m2

PERSPEKTYWA

Dom mieszkalny, wolnostojący, parterowy z poddaszem użytkowym, z garażem w obrysie bryły budynku, podpiwniczony. Parter budynku ma wyraźny podział na dwie części oddzielone ścianą konstrukcyjną. Budynek pomyślany został w ten sposób aby jedna z osób miała możliwość pełnej niezależności (wejście, kuchnia, łazienka) a jednocześnie nie była wyłączona z życia rodziny (połączenie komunikacyjne wewnątrz domu). Część ogólnorodzinna: pokój dzienny, jadalnia, kuchnia mają charakter otwarty. Na piętrze zlokalizowano trzy sypialnie, obsługujące je łazienki i pralnię. Na poddasze można się dostać z ogólnodostępnego parteru. Kiedy do budowy domu przystępuje rodzina, w której dzieci zbliżają się do dorosłości, trzeba podjąć kilka życiowych decyzji. Dotyczą one między innymi tego, gdzie zamieszka dorosłe dziecko z ewentualną nową rodziną-czy opuści dom Rodziców czy też z różnych względów będą nadal mieszkać razem. Rozstrzygnięcie nie jest łatwe. Kiedy zaś zapadnie decyzja o wspólnym zamieszkaniu, przed architektem postawione zostaje specyficzne zadanie. Tak było w przypadku inwestorów, dla których zaprojektowany został OBSYDIAN. Wytyczne projektowe były takie, że w jednej bryle zawrzeć trzeba było dwa niezależne mieszkania, jedno podstawowe a drugie- mniejsze- dla nowej rodziny. Podział budynku nastąpił w poziomie parteru. Każde z mieszkań, choć w dysproporcji powierzchniowej- zaopatrzone zostało w osobne, niezależne wejścia. Przewidziano jednak możliwość komunikacji wewnętrznej między nimi w postaci przejścia między holami. Stworzyło to możliwość połączenia w przyszłości obu mieszkań i adaptacji ich na jedno większe. Jest to wiec dom dwupokoleniowy. Z założenia salon, jadalnia i kuchnia na parterze użytkowane miały być wspólnie, w ramach integracji obu rodzin. Tą wspólną przestrzeń powiększyć miała też duża oranżeria umiejscowiona miedzy salonem a tarasem wypoczynkowym. Miał to być jednak drugi etap realizacji, który na razie odłożony został na później. Tymczasem miejsce oranżerii zajmuje zadaszony obszar tarasu, gdzie gospodarze często spędzają wolny czas i przyjmują gości. Hol, kuchnia, jadalnia i salon w większej części domu przeznaczonej dla rodziców - rozwiązane są jako jedna otwarta przestrzeń, podzielona tylko umownie schodami, które w tym celu właśnie ustawione zostały pod kątem 45 stopni w stosunku do ścian nośnych budynku. W czasie projektowania niektóre z zamierzeń inwestora musiały niestety ulec zmianie. Pan domu marzył o obszernej piwnicy, w której mieściłaby się część gospodarcza oraz część sportowa. Jednak po wykonaniu badań geologicznych okazało się, że poziom wód gruntowych jest za wysoki i koszt zaizolowania takiej piwnicy był nie do przyjęcia. Dlatego przy aranżacji terenu wokół domu wzięto pod uwagę sportowe upodobania jego mieszkańców. Ponieważ w naszych projektach ścianki działowe poddasza przewidywane są jako lekkie, nie wymagają one dodatkowych wzmocnień w stropie. To z kolei daje dużą swobodę w kształtowaniu pomieszczeń. Wprawdzie ich zarys na potrzeby projektu został z inwestorami szczegółowo uzgodniony, jednak po wzniesieniu dachu pojawiła się potrzeba wprowadzenia niewielkich korekt i zmian w przebiegu ścianek i umiejscowieniu drzwi. Dzięki elastyczności projektu było to możliwe. Parter: 245,23m² (w tym garaż 49,83m²); Poddasze: 91,49m²; Piwnica: 74,45m²; Pow. zabudowy 319,73 m²; Pow. użytkowa 336,72m²; Kubatura 1986 m³; Wysokość kalenicy 7,22 m od poziomu 0,00.

RZUTY

RZUT
RZUT
RZUT

PROPOZYCJE ROZWIĄZAŃ MATERIAŁOWYCH

fundamenty - żelbetowe; dach - dachówka bitumiczna, kąt nachylenia dachu 30º; ściany - warstwowe: pustaki U-220 + wełna mineralna + docisk z cegły modularnej; stropy - gęstożebrowy, prefabrykowany; elewacje - tynk + płytki klinkierowe lub różnice w fakturze i kolorze tynku.

GALERIA

OBSYDIAN 


OBSYDIAN